Son güncelleme tarihi 11/05/2023
Ülkemizde faaliyet gösteren pazar sitelerinden biri ve en popüleri olan Trendyol, satıcılar için oldukça verimli bir pazar yeridir. Burada, yani trendyolda ürün satmak isteyenler için neler yapmaları gerektiği hususunda notlar paylaşarak bilgi edinmelerine yardımcı olacağım. Sözü fazla uzatmadan kısa ve öz bir şekilde neler yapmamız gerektiği hususlarına bir göz atalım.
Trendyol’da Nasıl Ürün Satılır
İlk olarak trendyol da ürün satmak için mutlaka ticari bir ünvana veya şahıs firmasına sahip olmanız gerekmektedir. İlk basamak olan bu aşamada vergi mükellefliğiniz yok ise malesef trendyol da satış yapma şansınız bulunmuyor. Bu sebeple eğer internet üzerinden ve pazaryerlerinden satış yapacaksanız mutlaka vergi kaydınızın açılması gerekiyor. Bunun için bir muhasebeci veya mali müşavire giderek masraflar ve diğer detaylar için bilgi alabilirsiniz. Çünkü pazar yeri mağaza başvurusu esnasında sizden vergi mükellefliğinize ait bir takım resmi belgeleri ve sözleşmeyi onaylamanız istenecektir.
Eğer vergi mükellefi iseniz ilk olarak trendyol satıcı başvuru formunu doldurarak işe başlayabilirsiniz. Trendyol satıcı başvuru formunu doldurmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Trendyol satıcı başvuru formunu doldurduktan sonra sizden açmak istediğiniz mağazanız için birtakım resmi belgeler (vergi levhası, imza sirküsü, pazaryeri sözleşmesi vs. gibi) istenecek bunların panel üzerinden veya eposta üzerinden iletmeniz istenecektir. Bu işlemleri de gerçekleştirdikten sonra evraklarınız kontrol edilerek sözleşmeniz onaylanacak ve mağazanız açılacaktır.
Hemen belirtmek gerekiyor ki internet üzerinden satışı kanunen yasak olan ürünlerin pazarlanması, tanıtılması veya satılmasına kesinlikle izin verilmemektedir. Eğer bu tarz bir ürününüz var ise boşuna enerjinizi tüketmemenizi öneririm.
Trendyolda Hangi Ürünleri Satmalıyım
Bu hususta belirleyici olan sizin faaliyet gösterdiğiniz ürün veya ürünlerin kategorisidir. Size düşen ise trendyol üzerinde sizin elinizde bulunan mevcut ürünlerinize yönelik yapacağınız detaylı araştırmadır. Sağlam bir araştırma ve analiz ile ilk aşamada birkaç ürün tespit ederek bu ürünlerin satışa açılmasını sağlamanız gerekmektedir.
Nasıl araştırma yapabileceğinizi kısaca söylemek gerekirse; en basitinden satacağınız ürün kategorisine giriniz veya ürünü arama yaparak bulunuz. Sonrasında ürün hakkında satıcıların yorumlarını, değerlendirmelerini vb. konuları inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.
İpucu: Genellikle karşılaşacağınız sonuç yüksek satış miktarlarına sahip ürünleri ve yorum sayısı yüksek olan ürünleri ön sıralarda olduğunu göreceksiniz. Bu tablo iştahınızı kabartabilir ancak maliyet hesaplaması noktasına girdiğiniz işin içinden nasıl çıkıyorlar, bu fiyatlara satılır mı diye kendi kendinizi sorgulamaya başlayabilirsiniz. Bu noktada hemen karalar bağlamayın eğer hedeflediğiniz ürünü satmayı kafaya koymuş iseniz mevcut satıcının mevcut koşullarda bunu nasıl yaptığını analiz etmeye çalışın. Ulaştığınız verileri detaylandırarak sağlam temeller üzerine gerçekçi senaryolar oluşturun.
Püf Noktası: Trendyol politikalarından biri olan katalog listeleme yöntemi ile aynı ürünler birden fazla satıcı tarafından satışa sunulabilmektedir. Bu sayede satıcılar ürünlerini kolaylıkla satışa açarken en uygun fiyatı sunarak daha çok müşteriye satış yapma hedeflenir. Bu noktada maliyet hesaplamanızı iyi yapmanızı, kargo, komisyon ve amortisman giderlerinizi göz önüne alarak para kazandıracak fiyatlarla listeleme yapmanızı öneririm. Aksi taktirde hesaba katmadığınız giderler, her satışınız sizin için kârlılık değil zarar getirecektir.
Basit bir excel tablosu ile maliyet hesaplamalarınızı ve net kârlılığınızı, kolayca her ürün için listeleyebilirsiniz. Eğer bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız yorum bölümünden yorumlarınız ile birlikte eposta adresinizi bırakabilir ve şablon isteyebilirsiniz.
Rakiplerinizle Kıyasıya Rekabetten Kaçının !
Trendeyol’da ürün satmak hususunda satıcı olduğunuzda veya satıcıysanız dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri hırsa bağlı mantıksal hatadır. Bu durum size faydadan çok zarar getireceğinden mümkün olduğunca rakiplerinizle kıyasıya rekabetten kaçının. Dikkat edin lütfen hiç rekabet etmeyin demiyorum, amaçsız ve mantıksız sonuçlara sebep olabilecek rekabetlerden kaçının, kendi işinize odaklanın diyorum.
İlk yorum yapan siz olun